HTML

Ezért ropogtatunk

A magyarországon fellelhető csipszek és csokoládék valamint ezekbe a kategóriákba nem sorolható nassolni valók feltérképezése és értékelése.

Facebook

2012.10.05. 09:11 slutak

Egy kis hazai burgonyaszirom

magyartermék.jpg

Egy igazi rejtély ez a csipsz. Nem tudni pontosan honnan származik, és ki gyártja. Még márkája sincs.

Ez csipsz a Hunyadi téri piacról származik. Legalább is ott lett vásárolva. De hogy egyébként honnan való? Azt senki sem tudhatja. A csomagoláson "Magyar termék" van feltüntetve, de gyártó nincs, csak diszribútor. Ez utóbbi a Stock Park Kft., de ennél többet még az ő honlapjukról sem lehet megtudni, ugyanis snack címszó alatt egyrészt a /marcipan.html nyílik, másrészt gyártó itt sincs feltüntetve. IMG_6842.jpgMaradunk tehát annyiban, hogy magyar és kész. Persze ehhez nem kell látnunk a zászlót a hátulját, elég ránézni a magyar népmesék utánérzésű motívumokra, és máris halljuk a fülünkben a furulyaszót.

IMG_6840.jpg Igazság szerint tetszetős ez így, csak ezek a kalocsai jellegű motívumok mostanra túlságosan is "magyarság-sztereotípiák" lettek.

Na elég a csomagból, lássuk mi van benne. 50g burgonyaszirmot kapunk 120 Ftért, ami messzeföldön bajnok ár lehetne, ha maga a termék versenyképes lenne. De sajnos nem az. Korábban már írtunk CBA burgonyasziromról, ami egyáltalán nem nyerte el tetszésünket, és azt kell mondjam, hogy ez a mostani sem gyarapítja a kiváló magyar burgonyaszirmok táborát. Kibontva az első ami szembetűnik, hogy maguk a szirmok meglepően kicsik, és némelyik bizarr, sárgás-pirosas színű. Íme:IMG_6854.jpg

A foltok a szórványos fűszerezést jelzik, elgondolkodtató vajon honnan lopkodták össze azt a gyártósort amiről ezek lejöttek. Az összetevők között meglepő dolgokat találunk: elsőként burgonyaszirmot. Hoppá. Lehet, hogy ez csak egy új, újrahasznosított burgonyasziromból készült burgonyaszirom technológia amit eddig hét pecsétes titokként őriztek, majd fű alatt piacra dobták, brand nélkül, hogy lássák mennyire fogy,de ne tudhassák kitől származik eme kolosszális ötlet? Na, ez nem valószínű. Az viszont biztos, hogy aromákon és ízfokozókon (meg persze olajon) kívül nincs is nagyon más benne. Ez kicsit lehangoló, de persze egyáltalán nem meglepő az eddig látottak fényében. Furcsamód az agyonfűszerezett és a látszatra semmi ízt nem tartalmazó szirmok íze többé-kevésbé megegyezik. Ez az íz egyébként nem rossz. Sonkához persze semmi köze, de az itthoni igen gyenge burgonyaszirom mezőnyben megállja a helyét. Sokkal jobb állagú mint a CBA burgonyaszirom, és erőteljesebb ízű mint a chio hasonló termékei.

Mindezekkel együtt azonban nem tudom nagyra értékelni. A termék viszont jól példázza, mi is folyik ebben az országban; látunk valamit ami azt hazudja magáról, hogy jó, és magyar, de amikor mélyebben utánanézünk az egész művi, misztikusan lekövethetetlen, és fogalmunk sincs, hogy vajon mi folyhat a háttérben. De azt mindenki érzi, hogy itt valami nagyon nem oké.

IMG_6851.jpg

komment

Címkék: magyar sonkás burgonyaszirom ismeretlen gyártó


süti beállítások módosítása