HTML

Ezért ropogtatunk

A magyarországon fellelhető csipszek és csokoládék valamint ezekbe a kategóriákba nem sorolható nassolni valók feltérképezése és értékelése.

Facebook

2012.08.22. 15:12 slutak

Az örök klasszikus: Lay's salted

Ha azt mondom csipsz, ez az első dolog ami eszedbe jut. Sós, aranybarnára sült, vékony és ropogós krumpliszeletek. Semmi sallang, csak a krumpli meg a só.

IMG_0545.jpg

Nálunk ezt a változatot csak sós vagy salted néven ismerik, amerikában azonban classic névre hallgat. Ez nem véletlen, hiszen ez a klasszikus, az alap, a kiindulópont, az origo. Minden csipszek alapja, minden nassolni vágyó kedvence, egyszerű és megunhatatlan.

Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy a sós csipszek közötti különbség is egyre szignifikánsabb. Mivel ugye elvileg semmi hozzáadott tartósítószert, aromát stb. nem tartalmaz, a csipszeknek egymáshoz hasonlónak kéne lenniül-mégis felfedezni az egyes márkákra jellemző karaktereket. A Lay's szirmain majdnemhogy átlátni. A papírvékony szeletek átka, hogy könnyen összetörnek, a hazai palettáról a Lay's-re leginkább jellemző, hogy a zacskó 3/4-énél már csak a "bedöntős" módszerrel fogyasztható, annyira apróra törtek a szirmok. Persze a vékonysága miatt jól átsülnek, és kiválóan ropognak, mégsem annyira, mint mondjuk egy Chio sültkrumpli. Szintén a Lay's ellen szól - habár ez lassan minden csipsznél így van - hogy rengeteg levegőt nyomnak a csomagba. Tényleg felfoghatatlan, hogy ha a folyton lefikázott tesco gazdaságos burgonyaszirommal színültig töltik a zacskót, a legpatinásabb csipszmárka, miért nem képes hasonlóval előállni? Az alábbi képen az araszom mutatja, meddig van a zacsi cuccal:

IMG_0548.jpg

Ennyi! Ez majdnem kevesebb mint a fele! Érthetetlen, miért nem képesek ezen változtatni, mert értem én, hogy így a zacskó nagyobbnak tűnik, de szerintem mostanra mindenki megtanulhatta, hogy a csipszes zacsikban jóval kevesebb van mint azt az ember első ránézésre gondolná. Ezen változtani pedig szerintem sokkal jobb fogás lenne, mint az hogy legyen nagyobb a zacskó.

Mindezektől függetlenül imádom ezt a csipszet. Lehet, hogy nem ezt választom ha valami nasira vágyom, de biztosan nem mondok nemet, semmilyen körülmények között. Kicsit grízes, kicsit ragadós, de megunhatatlan. Érdemes kipróbálni mártogatósokkal, esetleg otthon összedobni egy gyors dipet (tejföl, paprika, majonéz pl.) és máris fel lehet dobni az örök klasszikust.

Végezetül itt egy kép, amin megláthatjátok, mekkora is egy átlag Lay's darabka, egy normál biztonsági gyufához képest. Jó nassolást!

IMG_0550.jpg

komment


süti beállítások módosítása